web
stats
Graven-archief:
Logo Oud Meppel


    en     en    
Naam (voornaam, daarna achternaam)

Op de letterlijke voornaam of achternaam zoeken: zet zoekterm tussen dubbele aanhalingstekens, b.v. "Hof". Er wordt onderscheid gemaakt tussen hoofdletters en kleine letters!!


Welkom bij het Gravenarchief van de Stichting Oud Meppel


Algemene Begraafplaats Zomerdijk Meer informatie over de Algemene Begraafplaats en begraven in Meppel is te vinden in volgende publicaties:

Begraven in Meppel, Wiecher Ponne in OM, jaargang 25, blad 3, 2003

Begrafenisprivilege Jan W.M.Nefkens in OM, jaargang 25, blad 4, 2003

Historische graven in kaart gebracht Kees Schoonderwoerd in OM, jaargang 32, blad 2, 2010

Rapport "Graven en Begraafplaatsen in de gemeente Meppel", Gem. Meppel en St. Oud Meppel en Drents Plateau, 2010

Dit archief bevat foto's en geregistreerde gegevens van graven op de Algemene Begraafplaats van Meppel. Het is op 7 januari 2022 geactualiseerd met nieuwe foto's van de, vanuit het restaurtatieproject herstelde, grafmonumenten. Ze zijn vervaardigd door Ebel Zandstra, die de Stichting Oud Meppel welwillend de mogelijkheid bood, dit archief raadpleegbaar te maken.


Zoeken kan op verschillende manieren.


Klik op "Zoektermen wissen" om de invoer te wissen, klik op "Terug" in de groene balk om overnieuw te beginnen. Voor verdere hulp tijdens het zoeken en bladeren op de site: raadpleeg de zoekhulp in de balk boven in het scherm.

We hebben ons uiterste best gedaan de voorhanden gegevens zo correct mogelijk over te nemen en weer te geven. Mocht u onverhoopt onvolkomenheden of onjuistheden aantreffen, stellen we het op prijs als u deze wilt melden via ons emailadres gravenarchief@oudmeppel.nl liefst vanaf de pagina waarop u e.e.a. constateert. Dit helpt ons bij het vlot reageren op uw mail.
Verklaring:
We hebben geprobeerd om de site zo op te zetten dat we rekening houden met de gevoelens die kunnen ontstaan bij dit onderwerp.
Het kan natuurlijk zo zijn dat nabestaanden toch problemen hebben met het publiceren van een foto op het publieke gedeelte van de site. Bezwaren tegen een foto worden, indien gemotiveerd, om de meeste gevallen gehonoreerd.
Overigens blijven gegevens en foto'sdie niet zijn weergegeven op de site, wel opvraagbaar bij bezoek in het HCM aan de Sluisgracht 21 in Meppel.

hieronder veelgestelde vragen en de antwoorden.

* Mogen grafstenen gefotografeerd worden? Op openbare begraafplaatsen is er geen verbod op fotograferen. Wel is het zonder toestemming maken van foto's verboden tijdens begrafenissen, opgravingen en ruimingen.
* Mogen alle foto's zomaar op internet? Jawel, er is geen beperking voor het publiceren op internet, alleen kan in enkele gevallen de kunstenaar van het monument zich beroepen op het beeldrecht.
* Is er sprake van schending van privacy? Nee. De Wet Bescherming Persoonsgegevens is hier duidelijk over. De wet is niet van toepassing op overledenen.
* Waarom wordt er niet eerst toestemming gevraagd aan de nabestaanden? Eigenlijk om vier redenen, de meeste "versterken" elkaar als het ware:
  1. Toestemming is niet nodig,
  2. De nabestaanden en hun adressen zijn vaak niet bekend, vaak ook niet direct bij de gemeente,
  3. De gegevens over levende nabestaanden zijn sowieso niet openbaar, we kunnen en mogen hun adressen niet ontvangen en kunnen hen daarom niet benaderen,
  4. Het is qua hoeveelheid voor ons practisch onmogelijk om nabestaanden van meer dan 18.000 graven te informeren.
* Kan ik bezwaar maken tegen een publicatie van een foto? Nee dat kan formeel niet, omdat hiervoor geen beperking geldt, maar u kunt wel een verzoek doen of we de foto willen verwijderen. Dit doen we in de meeste gevallen als het een redelijk verzoek is en het een recente steen betreft.
* Is dit project uniek in Nederland? Nee zeker niet, er zijn meer soortgelijke projecten, bijv. www.graftombe.nl en www.online-begraafplaatsen.nl
* Is dit project bekend bij de beheerder van de begraafplaats? Er is een goede samenwerking tussen de vrijwilligers van de stichting Oud Meppel en de beheerders van de Algemene Begraafplaats.