Over dit fotoalbum

Deze presentatie toont het fotoalbum dat Karel Wobben gemaakt heeft met zijn eigen foto’s tijdens de bevrijding.

  • De presentatie loopt automatisch door en begint vervolgens weer overnieuw.
  • Stop de presentatie door de cursor óp de foto te plaatsen, of maak een keuze uit het menu in de groene balk.
  • Elk plaatje wordt ongeveer 10 seconden getoond.
  • Door op de “grijze bolletjes” onder de foto te klikken kunt zélf door de serie heen “springen”.
  • Klikken op een plaatje heeft tot gevolg dat de presentatie stopt en het plaatje in groter formaat wordt getoond. Aansluitend kunt u zelf verder bladeren.

Karel Wobben was werkzaam op de administratie van de firma Brocades. Hij hield zich in zijn vrije tijd onder andere bezig met amateurfotografie.

Tot hun overlijden begin jaren 90 van de vorige eeuw, woonden de heer Wobben en zijn vrouw Klazien Wobben-Hoogeveen aan het Zuideinde nummer 111 in Meppel, nabij de Werkhorstbrug. Overigens woonden ze de laatste dagen tot de bevrijding elders aan het Zuideinde omdat hun huis gevorderd was.

Hier woonden zij ook al op 13 april 1945, toen Canadese troepen de gemeentegrens van Staphorst en Meppel overstaken, die door deze brug werd gevormd en de bevrijding van Meppel begon.

Ontwikkelen en afdrukken was iets wat Karel Wobben ook zelf deed. Kennelijk had hij nog het nodige onbelichte materiaal bewaard, toen op 13 april 1945 de bevrijding van Meppel begon, nagenoeg vóór zijn huisdeur.
Hij besloot, zoals velen die nog film hadden bewaard, dat dit een goede gelegenheid was het te gebruiken en maakte die dag dan ook (voor die tijd gezien) véél foto’s, de meeste op het Zuideinde.

Minstens een twintigtal zijn op mogelijk niet onomstreden wijze in het fotoarchief van de Gemeente Meppel terechtgekomen en deels ook in dat van de Stichting Oud Meppel.

Veel Meppelers zullen enkele ervan wel eens hebben gezien bij diavertoningen, in de kranten, etc.

Overigens dateren de foto’s met poserende Canadese militairen in meer ceremoniële uitmonstering waarschijnlijk uit 1949 en hebben betrekking op een herdenking van de bevrijding. Deze foto’s lijken te zijn gemaakt aan het Vledder.